Течовете от съседите на горните етажи са изключително често явление в нашето ежедневение. 

Практиката на Адвокатско дружество „Караколеви и партньори“ показва, че те се появяват, без значение от годината на строителството на сградата. 

При старите сгради течовете от по-горните етажи възникват поради износване на материалите и превишаване на експлоатационния период на тръбопроводите. При по-новите сгради - се появяват поради неправилно монтиране на основни водоотноднителни елементи – като сифони, канализация и т.н.; 

Когато течът идва от съседа над вас и последният отказва съдействие, то трябва да знаете, че като потърпевш, разполагате с редица права, които ще изясним в настоящата статия.

Ще разгледаме какви права има собственик на наводняван апартамент и какви по вид обезщетения може да претендира пред съда. 

Какво да трябва да предприема, когато се появи теч от съсед? 

Разбира се, най- добре е да се потърси доброволно уреждане на проблема. Много от случаите приключват без намесата на адвокат чрез взаимни отстъпки и компромиси от страните. 

Все пак, ако съседът над Вас отказва да предприеме действия по спиране на теча, то е добре да се обърнете към адвокат, който да Ви посъветва какви стъпки трябва да предприемете. 

При всички положения не бързайте да извършвате ремонтни дейности преди да е преминала консултацията Ви с адвокат, тъй като са налице правни способи, които ще ви помогнат да докажете по-лесно състоянието на имота Ви към даден момент. 

При теч от съседа е силно препоръчително да извършите качествено обследване. 

Когато имате спор за произхода на теч, е добре да извършите качествено облседване. Съвременните технологии позволяват най-различни методити от извършване на видеоинспекции чрез микрокамери до термозаснемания и идентификация на теч със звук. 

Установяването на причината за теча е от изключителна важност, тъй като юридическата отговорност за възстановяване на щетите може да попаден върху различни лица.

Така, например, ако течът от съседа ви е причинен от вертикална ВиК планировка, то отговорна за щетите ще се яви Етажната собственост, тъй като вертикалните щрангове са обща част по смисъла на Закона за собствеността

В случай че обследването, което сте извършили, установи, че течът идва от възел, подащ в собствеността на вашия съсед, то тогава той се явява лицето, което трябва да ви обезщети. 

Какви правни действия следва да предприемете при теч от съседа? 

Ние, адвокатска кантора „Караколеви и партньори“, съветваме нашите клиенти винаги да прибегнат към предварително обезпечаване на доказателствата. 

По същество – това представлява процедура, регламентира в Гражданския процесуален кодекс, която позволява да се съберат предварително доказателство досежно обстоятелството от къде произлиза теча, каква е причината за него, какви вреди са настъпили вследствие на установения теч от съседа, каква е стойността за извършване на ремонтите по увредените помещения, както и какво е състоянието им към определана дата. 

Това производство е изключително бързо, като се развива в рамките на около месец. 

След завършване на посочената процедура можете да пристъпите към извършване на ремонти дейности на увредените помещения, тъй като доказването, че сте понесли вреди вече е осигурено. 

Какви вреди може да претендирате вследствие на теч от съседа? 

Ще разгледаме подробно какви видове вреди се търпят вследствие на теча от съседа и какви права можем да предявим в съда. 

Неимуществени вреди вследствие на теч от съседа:

В тази графа влиза целия психически и физически дискомфорт, който може да изпитате от теч, причинен от съседа. 

В нашата практика сме се натъквали на случаи, при които жилището на клиентите ни са напълно необитаеми за продължителен период от време. 

Често подобни ситуации поставят потърпевшите в изключително неприятни ситуации, които водят до силен емоционален стрес, придружен с чувство за несправедливост. 

Тези състояние подлежат на обезщетение от причинителя на теча, като обезщетението може да варира от 500 до 10000 лева. 

Имуществени вреди вследствие на теч от съседа:

Разбира се, това са щетите, които са най-лесно доказуеми стига преди това да е проведено производството по обезпечаване на доказателства. Тук следва да се има предвид, че на обезщетение подлежат всички увредени детайли по жилището, включително и електроуреди, ако такива са изгорели. 

Ако сте потърпевш вследствие на теч от съсед, трябва да знаете, че на обезщетение подлежат всички средства, които разходвате, за да възстановите жилището си в първоначален вид. 

Това, разбира се, са всички средства, които отделяте за ремонтни дейности, като започнете от пребоядисване на участъци като стени и тавани. 

Възстановяване или подмяна на подови настилки и закупуване на нови електрически уреди, които са изгорели вследствие на теча от съседа. 

Няма значение дали електроуредите са в гаранция или в извънгаранционен период. Достатъчно е да бъде доказано, че същите са изгорели и причината за това се дължи на установения теч от съседа. 

За установяване на горните обстоятелства съдът допуска и свидетелски показания. 

И имуществените вреди, и неимуществените вреди се дължат на основание чл. 45 от Закона за задълженията и договорите, който гласи, че: 

Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.

И двата вида вреди почиват върху института на непозволеното увреждане, който поставя ищеца в привилигирована позиция, долкото в това производство вината се предполага. 

Осъждане на съседа да предприеме действия да преустанови теча. 

На последно място, може да предявите иск, с който да осъдите съседа да предприеме действия по преустановяване на теча. 

Този вид правомощие намира основа при така наречения „негаторен иск“.

По същество това е  особен вещен иск, който се дава в защита на собственика, когато трето лице нарушава владението на собственика. 

Негаторният иск е уреден в чл. 109 от ЗС:

„Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.“

Спрямо ситуацията е възможно да се съчетаят всички видове искове в едно дело, за да бъдат в пълна степен защитени правата на потърпевшия. 

ТЕЧ от съседа - СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛО ЗА ВРЕДИ 

В края на 2021 г. Адвокатско дружество „Караколеви и партньори“ пое воденето на дело за преустановяване на теч в банята на апартамент. Клиентът, който се свърза с нас, заяви, че от години се наблюдава теч от съседа, който е над него. С напредването на времето двете страни бяха изчерпали способите за доброволно уреждане на отношенията и не намираха възможност за провеждане на диалог. 

Клиентиът ни разказа, че по таваната на банята му постоянно избиват мокри петна, които намаляват, когато съседът от горния етаж отсъства. 

Сподели ни, също така, че съседът отказва да извърши ремонт на своята баня, тъй като в нея видимо няма теч и не желае да извършва излишни разходи. 

Вследствие на бездействието от страна на съседа и категоричния отказ да се съдейства по отстраняването на теча, банята на клиента ни е придобила вид, който напрактика я прави неизползваема. 

По стените е избил мухъл, а мазилката и боята по тавана и стените е изронена.

Следва да се има предвид, че състоянието на банята влече след себе си, както материални вреди – разходи за извършване на редица ремонти, така и емоционални – психически дискомфорт: неудобство, гняв, чувство за безпомощност и несправедливост. 

Течът от съседа безспорно рефлектира върху емоциоаналното състояние на цялото домакинство. Клиентът ни споделя, че изпитва срам и дискомфрот, когато имат гости. 

Споделя, също така, че у цялото семейство е насадено чуство за безизходица и неоправданост. Неколкократно са минавали мисли за продажба на жилището или наемане на алтернативно такова

По наш съвет бе проведена процедура по обезпечаване на доказателствата, като съдът допусна предварително техническа експертиза. 

В хода на производството чрез проведен експеримент в присъствие на нарочно назначено вещо лице, бе установено, че течът от съседа се дължи на компрометиран сифон и износена фугираща смес, положена между плочките в банята. 

С точност бе установена и стойността на евентуален ремонт на банята на нашите клиенти.

Веднага след приемането на експертизата /два месеца след завеждане на делото/ съседът предприе ремонт на своята баня, но отказа да заплати нанесените щети по апартамента на доверителите ни. 

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВРЕДИТЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ТЕЧ ОТ СЪСЕДА

Благодарение на проведената процедура по обезпечаване на доказателства лесно се доказа, че получените увреждания се дължат на вече отстранен от съседа теч, както и състоянието на апартамента преди предприемане на адекватни действия от страна на последния. 

В своето решение съдът осъди съседа на доверителите ни, тъй като последният със своето бездействие е пречинил материални щети, изразяващи се в сумите похарчени за ремонт на увреденото помещение. 

Част от диспозитива поместваме в настоящата статия: 

chast-ot-dispozitiva




В случай че имате нужда от съдействие по казус, свързан с теч от съседа или наводнение от горните етажи - може да се обърнете към адвокатска кантора "Караколеви и партньори"