През последните години все повече се използва лазерната епилация като метод за премахване на нежеланото окосмение. Центровете за лазерна епилация се увеличиха значително, като все повече представители на нежния пол, а и не само, търсят предоставяне на услугата.

С оглед увеличаване на броя лица, които предоставят услугата, в сектора се натрупва и голям човекооборот. Често служителите, които работят в такива центрове, не са лица със специални знания в областта, което може, а и както практиката ни показва, може често веди до увреждане на здравето на лицето, което ползва услугата. 

Неправилната експлоатация на уреда, с който се осъществява епилацията или некомпетентно подбранaта степен и липса на познания в лицето, което прилага епилацията, може сериозно да увреди състоянието на кожата ви. 

В кантората получаваме запитвания от клиенти, които получават изгаряния от лазерна епилация или кожата им има изключително остра реакция, изразяваща се в парене, сърбеж, обрив, който стои на струпеи и други. 

Когато здравето ви е увредено вследствие от лазерна епилация, вие имате право да бъдете обезщетен за всички вреди, които са ви причинени вследствие епилацията. 

ПРАВНА РЕГУЛАЦИЯ НА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ 

Съгласно съдебната практика: „Лазерната епилация е метод за обезкосмяване на различни части от тялото, при който се въздейства пряко върху кожата чрез специален апарат. Не е медицински инвазивен /арг. от §1, т.3 от ДР на ЗЗ/, а с козметичен ефект, но поради естеството и начина на прилагането му носи рискове за здравето. 

В действащото в страната законодателство не се съдържа правна уредба, която да регламентира дейността по лазерна епилация, нито стандарти и правила относно самата процедура. 

Съдът не установи такива норми и в правото на Европейския съюз, с изключение на Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/81 на Комисията от 16.01.2018г. относно класирането на някои стоки в Комбинираната номенклатура /за митнически нужди/, според който апаратите за лазерна епилация не са предназначени за медицински цели предвид допустимото им използване в козметични салони без лекарска намеса. 

Липсата на правила и стандарти обаче не изключва или намалява задължението на ответното дружество при предоставянето на козметичната услуга на своите клиенти в качествено отношение да положи грижата на добрия търговец по чл.302 ТЗ, която с оглед спецификата й обхваща не само правилното изпълнение на процедурата с технически изправен апарат от лице, притежаващо необходимите познания за боравене с него, но и вземането на мерки за безопасно приложение. 

Тези мерки включват предварително запознаване на клиента за същността на процедурата с възможните рискове и събирането на информация за обстоятелства от съществено значение за избягване на нежелани реакции или увреждане на здравето, доколкото според заключението на вещото лице редица фактори самостоятелно и в комбинация биха могли да доведат до такива последици.“

КАК ДА ПОСТЪПИМ ПРИ ИЗГАРЯНЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ? 

Винаги, когато посещавате лазерен център, пазете всички счетоводни документи. Изисквайте касова бележка, както и фактура, в която да е описано ясно каква услуга ви е предоставена. Ако плащате по банков път, също сочете основание за извършеното плащане. 

Както знаете, повечето центрове водят история на посещенията в системата си, но тя не е надежждно доказателство, доколкото информацията в нея може да бъде манипулирана или изтрита. 

За да предотвратите липсата на писмени доказателства, изисквайте потвърждения по имейл или писмено чрез съобщение за запазения час. 

Не подписвайте декларации електронно на таблети и други средства, а ако подпишете документ за съгласие, винаги искайте екземпляр от съдържанието му или копие, или просто го снимайте с телефона, за да е ясно под какви волеизявления полагате подписа си. 

При настъпване на вреда за вашето здраве незабавно посетете лекар, който да ви издаде амбулаторен лист за преглед или съдебно медицинско. При снемане на анамнезата опишете подробно кога и вследствие на какво според вас е възникнало изгарянето, раздразнението и т.н.  

Всички разходооправдателни документи следва да се пазят от Вас – това може да бъдат фактури за прегледи при лекаря, касови бележки за закупени лекарства и др. разходи, възникнали във връзка с увреждането. 

Препоръчително е веднала след настъпване на вредата да уведомите писмено съответния лазерен център по имейл, като сочите дата и час на посещението, както и последващото изменение на здравословното ви състояние, ведно с приложен снимков материал. 

НА КАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ИМАТЕ ПРАВО ПРИ ИЗГАРЯНЕ ОТ ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ? 

На обезщетение подлежат всички имуществени и неимуществени вреди, настъпили вследствие увреждащото действие на лицето, което е предоставило услугата. 

Имуществените вреди представляват всички разходи, които сте реализирали вследствие от епилацията. Това, както посочих по-горе, може да бъдат всички разходи за медицински нужди, възникнали поради необходимост от лекуване на изгарянето или острата реакция. 

Неимуществените вреди представляват преживените от лицето болки и страдания, причинени вследствие изгарянето от лазерната епилация. 

КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО, КОЕТО ВИ СЕ ДЪЛЖИ ОТ ЛАЗЕРНИЯ ЦЕНТЪР? 

Максималният размер на обезщетение, който може да се претендира така, че да се уважи изцяло претенцията от съда, следва да отговаря на доказаните в производството вреди. Естеството на вредите определя и размерът на обезщетението. 

Имуществените вреди са по-достъпно установими. Размерът им представлява сбор от всички направени разходи по повод възстановяване на вредите. 

По-деликатен е моментът с определяне размер на неимуществените вреди. Размерът на обезщетението за неимуществени вреди няма просто математическо изражение. Той се определя от съда по справедливост и съгласно вътрешното убеждение на съда.  При определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди съдът следва да вземе предвид всички конкретно установени обстоятелства в рамките на съдебното производство. 

Справедливостта, като критерий за определяне паричния еквивалент на моралните и емоционални вреди, включва винаги конкретни факти, относими към стойността, която засегнатите блага са имали за своя притежател. 

От значение е продължителността и интензитета на физическото страдание, което сте преживели, налице са дълготрайни последици от неправилното третиране на кожата, наложила ли се е и каква медицинска намеса. Съдът взема предвид и необратими козметични изменения, както и с оглед личността доколкото това причинява емоционален дискомфорт. За метода за определяне размера на вредите може да се запознаете със статията, която е посветена на неимуществените вреди. 

При предявяване на обезщетение следва добре да се обсъдят обективните фактори, които действително влият върху размера на присъдената сума. 

ДЕЛО ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Искът за обезщетение вследствие от увреждания, настъпили от лазерна епилация, се предявява пред компетентния съд. За процесуална икономия е препоръчително неимуществените и имуществените вреди да се предявят в едно производство, тъй като разделянето им в различни производства е обвързано с инвестиране на повече средства за разноски от ваша страна и ангажиране на вашето време. 

Делото се образува от пострадалия срещу лазерния център, където е предоставена услугата, който е ответник в производството. 

В производството са допустими писмени доказателства, които имат значение за разрешаване на казуса. Изслушват се и свидетели, които са ценни с показанията си, както са установяване факти относно увреждането, така и за доказване размера на неимуществените вреди. 

С оглед уврежданията на лицето се назначава съдебно-медицинска експертиза по искане на ищеца, за да се докажат причинно-следствени връзки между предоставяне на услугата по епилация и възникналите увреждания. 

В особени случаи може да се назначи и съдебно-психологическа експертиза или техническа такава в зависимост от спецификите на казуса. 

С постановяване на решението съдът уважава иска и присъжда разноските в тежест на лазерния център или отхвърля същия, като осъжда пострадалото лице да заплати разноските на ответника. 

В КАКЪВ СРОК МОЖЕ ДА ПРЕДЯВИТЕ ДЕЛОТО? 

Иск за обезщетение след изгаряне от лазерна епилация може да се предяви в 5 /пет/ годишен срок от увреждането. 

ИМАТ ЛИ УСПЕВАЕМОСТ ТЕЗИ ДЕЛА И ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ДЕЛО? 

Съдебната практика не е богата на такива дела, но отдавам това по-скоро не неосведомеността на ползвателите на тези услуги относно правата им в случаи като тези. По-същество, искът е такъв за вреди, а елементите на фактическия му състав са ясно регламентирани. 

При доказване на причинно-следствена връзка между проведената процедура и учреждането, обезщетението се дължи от лазерния център, като от увреждането зависи и размерът на присъденото обезщетение: „ОСЪЖДА "Л.Ц." ООД, ЕИК********, със седалище и адрес на управление ***, да заплати на Б.Н.К., ЕГН **********, с адрес ***, сумата от 10 000лв. на основание чл.79, ал.1 ЗЗД вр. чл.82 ЗЗД, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от извършена на 05.02.2020г. козметична услуга по лазерна епилация“ 

В този смисъл препоръчваме да се консултирате с адвокат, специализиран в неимуществените вреди, който да ви насочи относно успеваемост на вашия казус.