След 01.01.2024 г. може да се заведе дело за увеличаване на издръжка , тъй като минималната работна заплата се увеличава на 933 лева. Това рефлектира пряко и върху размера на издръжката.  Повишението на размера на миималната работна заплата е с 19,6% или 153 лева.

Как се отнася това към увеличаване размера на издръжката на дете?

Съгласно Семейния кодекс размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. В закона се приема обаче едновременно с това, че минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Това означава, че минималната издръжка на дете, независимо от нуждите, които се докажат в производството, не може и не следва да е по-малко от 233,25 лева. Следователно, ако на вашето дете е присъдена по-ниска издръжка, то може да заведете дело за увеличаване на издръжката, без да е налице изменение във фактическите нужди или потребности на детето, които да водят до нарастване потребността от по-висока издръжка.

КОГА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДЯВИ ИСК ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗДРЪЖКАТА?

За да предявите иск за увеличаване на издръжката, на първо място, следва да разполагате със съдебно решение, в което вече е присъдена издръжка, тоест да сте водили предходно дело за издръжка или тя да е определена по делото за развод. Размерът следва да е установен със съдебно решение, което е влязло в сила.

През 2023г. към кантората се обърна родител, който сподели, че желае да се увеличи издръжката на детето, тъй като другият родител плащал доброволно 200 лева месечно, но това не било достатъчно за издръжка на детето.

В тази връзка уточняваме, че ако родителят заплаща доброволно издръжка в размер, който е уговорен, между двамата родители, и желаете да увеличите издръжката на детето, то в този случай следва да се предяви иск за присъждането й въобще от съда, а не такъв за увеличение на издръжка.

Увеличаване на издръжка е допустимо при изменение на обстоятелства, които настъпват след съдебно присъждане на издръжка.

Примерно, ако е налице влязло в сила съдебно решение през май 2023г., но е налице изменение на фактическата обстановка, което води до увеличаване на издръжката. През юни 2023г., то това са релевантни обстоятелства, които не са обхванати от предходното съдебно решение.

Друг пример е, издръжка, присъдена на дете на три години, няма да е адекватна като размер за нуждите на дете в първи клас. Записването в училището е съпроводено с допълнителни разходи за родителите. Обстоятелства, които водят до увеличаване на издръжка, примерно, е записване на детето на различни извънкласни занимания, които са платени.

Друг фактор може да бъде необходимостта от допълнителни занимания на специалисти с детето – частни уроци, интензивна работа с логопеди, психолози и др.

Здравословното състояние на детето също е от съществено значение за преценка обективно нараснали ли са нуждите му.

Всяко изменение на фактическата обстановка, при която е постановена първоначалната издръжка, е основание за предявяване на иск за увеличението й.

Такова изменение е и получаване на по-високо възнаграждение от страна на родителя, който дължи издръжкта.

Не е необходимо да се докаже нараснала нужда и изменение на фактите и обстоятелствата, при които е присъдена първоначалната издръжка, тогава когато обективно се изменят икономическите условия в страната.

Както посочихме по-горе, тъй като издръжката не може да бъде по-ниска от една четвърт от минималната работна заплата, при увеличение на размера на минималната работна заплата, следва да се дължи и по-висока издръжка. Ако вече имате изпълнителен лист с установен размер на издръжка обаче, не може само въз основа на увеличението на минималната работна заплата съдебният изпълнител да започне да събира по-висока сума. Съдебните изпълнители действат само въз основа на обективираното в изпълнителния лист. Следователно, необходимо е да се предяви иск за увеличаване на издръжката.

Иск за увеличение на издръжка може да се предяви и от пълнолетен при настъпване на основания за това, като  за присъждане на издръжка на пълнолетен законодателят поставя условия, различни от тези на непълнолетните. 

КАК ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛИ РАЗМЕРЪТ НА ИЗДРЪЖКАТА?

Съгласно съдебната практика размерът на издръжката се определя от нуждите на детето и възможностите на родителя да я дава при законоустановен минимален размер на издръжката. /така Решение № 152 от 22.12.2020 г. по гр. д. № 4162 / 2019 г. на Върховен касационен съд, 4-то гр. отделение/

  • Нужди на детето

Съгласно Решение № 58 от 16.04.2019 г. по гр. д. № 2931 / 2018 г. на Върховен касационен съд, 4-то гр. отделение: „Детето има право да бъде отглеждано и възпитавано по начин, който да осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие. На това право съответства задължението на родителят да се грижи за физическото, умствено, нравствено и социално развитие на детето, за неговото образование и неговите лични и имуществени интереси. Израз на горните права и отговорности е и задължението на всеки родител да осигурява условия на живот необходими за развитие на детето, което включва и издръжка на ненавършилите пълнолетие деца (чл. 143 СК).“

Съдилищата приемат, че водещ критерий при постановяване размера на издръжката са обикновените условия на живот за тях. С Определение № 1312 от 10.12.2012 г. по гр. д. № 736/2012 г. на Върховен касационен съд е установено, че: „Нуждите на лицата, които имат право на издръжка, се определят съобразно с обикновените условия на живот за тях, като се вземат предвид възрастта, образованието и другите обстоятелства, които са от значение за конкретния случай, а възможностите на лицата, които дължат издръжка се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация.“ 

ВАЖНО: Общественото положение на задълженото лице и размерът на доходите му обаче не следва да водят до присъждане на издръжка в размери, които стимулират към неполезен начин на живот, към лукс или за получаване средства за цели извън издръжката.

  • Доходи на родителя, дължащ издръжка

Изясняваме и че и двамата родители дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно с възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето.

В практиката се установява по-големите възможности на родителите да обуславят присъждането на по-голям размер на издръжката. Също така, доходите от имущество, влоговете и самото имущество се вземат предвид при определяне на конкретната възможност.

Най-достъпно изложено, при намаляване на доходите, може да намалее размерът на издръжката, а при увеличаването им – обратно да се увеличи. Всичко това е в рамките на ¼ от размера на минималната работна заплата, която е актуална към момента на предявяване на исковата молба.

Във връзка с често срещана злоупотреба от страна на родителя, дължащ издръжка, в съдебната практика се установява разбирането, че намалението на доходите вследствие намерение да не се дава издръжката или заемане на работа, несъответстваща на квалификацията, не се счита за основание за намаляване размера на издръжката.

  • Доброволно заплатени суми от родителя, не влияят на размера

Освен това съгласно практиката размерът на издръжката зависи единствено от нуждите на издържания и възможностите на издържащия, а не и от заплащаните преди процеса и при други обстоятелства доброволно суми. / така Определение № 1187 от 09.11.2012 г. по гр. д. № 1019/2012 г. на Върховен касационен съд/

КАК ПРОТИЧА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИЗДРЪЖКАТА?

Успешният изход на дело за увеличение на издръжка зависи предимно от обстоятелството ще успее ли ищецът в производството да докаже изменение на фактическата обстановка, при която е постановено предходното съдебно решение.

Необходимо е да се представят доказателства относно настъпване на условие за увеличаване на издръжката. Такива обстоятелства могат да са увеличаване дохода на родителя, който я дължи, изменение на нуждите на детето или позоваване на обективно икономическо изменение – увеличение на минималната работна заплата.

Относно приходите на лицето, дължащо издръжка, може да се изиска информация служебно в рамките на инициираното производство под формата на доказателствено искане.

Нуждите на детето може да се докажат както с писмени доказателства, така и със свидетелски показания.

Ако желаете да предявите иск за увеличаване на издръжката, пазете всички квитанции, ордери, извлечения, платежни и др. документи, които доказват извършен разход по повод нуждите на детето. Препоръчително е и да се разпитат свидетели в открито заседание.

С решението си съдът ще уважи или отхвърли искането за увеличение на издръжката.

КОЛКО ПЪТИ Е ДОПУСТИМО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИЗДРЪЖКА?

При всяко изменение на обстоятелствата, което не е обхванато от предходно съдебно решение, може да се предяви иск за увеличаване на издръжката.

Няма пречка и без наличие на съдебно решение доброволно родителят, който не полага преките грижи за детето, да заплаща и по-голяма издръжка от съдебно присъдената, но практиката ни сочи, че не е висок процента на тези случаи.

При нужда от съдействие моеже да се обръщате към адвокатско дружество „КАРАКОЛЕВИ И ПАРТНЬОРИ“.